Bij IVF gebeurt de bevruchting van de eicel door de zaadcel in het labo en niet in het lichaam van de vrouw. Hiervoor worden bij de vrouw eerst meerdere eicellen bekomen, waarna deze met de zaadcellen van de man samengebracht worden in een schaaltje in het labo. Hierin treden dan al dan niet de bevruchtingen op.
In geval van ICSI (intracytoplasmatische sperma injectie) kiest men in het labo één geschikte zaadcel uit, en wordt deze dan met een zeer fijne pipet geïnjecteerd in de eicel. Ook hier is het nadien afwachten of de bevruchting gelukt is en of de deling naar het embryo wordt voortgezet. Op deze manier is er geen natuurlijke selectie van eicel en zaadcel.
Het bekomen van de eicellen bij IVF gebeurt na stimulatie van de eierstokken. In een periode van gemiddeld 14 dagen zal de vrouw hormonen toegediend krijgen via onderhuidse spuitjes en eventueel neusspray volgens een individueel aangepast stimulatieschema.
Frequente controles met bloedtesten en echo op onze dienst zullen dit traject in optimale omstandigheden laten verlopen; om uiteindelijk de pick-up (vaginaal aanprikken van de follikels) te plannen.
Hiervoor zal het koppel een eerste maal ambulant (patiënte kan na de procedure terug naar huis) naar het IVF-centrum, waarmee we samenwerken, gaan. Op het ogenblik van de pick-up zal de man op het IVF-centrum zijn staal aanmaken.
Enkele dagen later begeeft het koppel zich opnieuw ambulant naar het centrum voor de transfer (terugplaatsing) van 1 of 2 embryo’s.
Goede embryo’s die over zijn na de transfer worden ingevroren. Deze kunnen later, na ontdooiing teruggeplaatst worden. Dit gebeurt vaak in een spontane of in een licht gestimuleerde cyclus.
We streven, ook bij IVF, naar een 1-ling zwangerschap. Dit om mogelijke complicaties bij meerling zwangerschap tot een minimum te beperken. In de regel wordt dan ook meestal 1 embryo teruggeplaatst.
IVF is een invasieve medische procedure die een grote impact kan hebben op het lichamelijke en psychische welzijn van de vrouw. Mogelijke lichamelijke complicaties zijn overstimulatie van de eierstokken; bloeding en/of infectie in de buik na de pick-up. Hiervoor kan hospitalisatie soms nodig zijn. Aangezien de inspanning van het koppel groot is bij IVF, kan de ontgoocheling, bij falen van de procedure, ook groot zijn. Professionele begeleiding bij het verwerken van deze stress kan zeer welkom zijn.